Puslapiai

2015 m. sausio 26 d., pirmadienis

Rūkymas

Sveikos, panelės. Norėčiau su jumis pakalbėt rūkymo tema. Visos šį žodį žino. Ir dabar rūkymas yra madoje. (Kada gi jis nebuvo?..) Dauguma paauglių net neturėdami 18 jau rūko. Tai tik dalis kuria žinot. Norėčiau, kad po šio straipsnio jūs atsakytumėt sau "Ar verta rūkyti?"

Rūkymas

Rūkymas – medžiagos (dažniausiai – džiovintų tabako augalo lapų) deginimas ir išskiriamų dūmų įkvėpimas. Paprastai rūkymu įvardijamas būtent tabako rūkymas (šiame straipsnyje bus kalbama apie jį). Dūmai išgaunami įvairiais tam skirtais prietaisais.  Plaučiuose iš dūmų į kraują efektyviai perduodamos narkotinės arba psichotropinės medžiagos. Labiausiai paplitęs pasaulyje tabako rūkymas. Tabako dūmuose yra nikotino, kuris turi trumpalaikį stimuliuojantį poveikį, tačiau sukuria stiprią fiziologinę ir psichologinę priklausomybę.


Rūkymo būdai


  • Cigaretė – tai gaminys, pagamintas iš džiovintų ir supjaustytų tabako lapų, susuktų į popierinį cilindrą (paprastai trumpesnį nei 120 mm ir plonesnį nei 10 mm). Cigaretė uždegama viename gale ir jai leidžiama smilkti, dūmai įkvepiami per kitą galą (dažniausiai su filtru). 
  • Cigaras – tai tvirtai susukti ir fermentuoti tabako lapai. Vienas cigaro galas uždegamas, dūmai įkvepiami per kitą. Istoriškai geriausiais laikomi Kubos cigarai, tačiau cigarams tinkamas tabakas taip pat gausiai auginamas ir Brazilijoje, Kamerūne, Indonezijoje, daugelyje Centrinės Amerikos šalių. 
  • Pypkė Kaljanas (kitaip dar vadinamas šiša arba vandens pypke)
  • Bongas (taip pat dar vadinamas vandens pypke)

Rūkymui darantys įtaką veiksmai

  • Nikotino poveikis psichikai – tabako dūmuose yra nikotino, kuris yra psichostimuliatorius, kurio poveikis panašus į acetilcholino. Nikotinas sukelia trumpalaikį atminties ir koncentracijos pagerėjimą, tačiau tuo pačiu sumažina acetilcholino išsiskyrimą. Dėl to nikotinas, pakeisdamas natūralią smegenų medžiagą, greitai sukelia priklausomybę. Taip pat manoma, kad nikotinas padidina dopamino lygį smegenyse.
  • Priklausomybė nuo nikotino – nikotinas yra cheminė medžiaga, kuri labai greitai sukelia stiprią priklausomybę. Dauguma rūkančiųjų tai daro ne savo noru – jie yra bandę mesti, bet jiems nepavyko. Metus rūkyti, pasireiškia abstinencijos reiškiniai, tokie kaip nemiga, dirglumas, nerimas, širdies ritmo sumažėjimas. Statistikos duomenimis, iš metusiųjų rūkyti 60 % vėl pradeda mažiau nei po 3 mėnesių.
  • Rūkalų reklama – iki XX a. 8 dešimtmečio rūkalų reklama buvo legali daugumoje šalių. Šiuo metu JAV, Europos Sąjungos šalyse (įskaitant Lietuvą) bei daugelyje kitų šalių rūkalų reklama yra smarkiai ribojama, planuojamas visiškas reklamos (net ir netiesioginės) uždraudimas. Tabako kompanijos taip pat kaltinamos tuo, kad savo reklaminėmis priemonėmis skatina paauglius pradėti rūkyti.
  • Aplinkinių įtaka – kovos prieš rūkymą organizacijų teigimu, rūkyti pradeda dėl aplinkinių ir socialinės aplinkos įtakos. 
  • Kultūriniai ir tautiniai skirtumai – skirtingose kultūrose rūkymas yra nevienodai toleruojamas. Pvz., JAV rūkoma mažiau nei Europoje, o Europoje – mažiau nei Rusijoje ar Kinijoje. Vyrai rūko dažniau nei moterys.
  • Tėvų rūkymas – rūkančių tėvų vaikai patys dažniau pradeda rūkyti. Filmai ir televizija – filmų ir TV laidų herojai rūko, tuo būdu rūkymas siejamas su sėkmingu, normaliu ir priimtinu elgesiu. 
  • Depresija – žmonės, kuriems buvo diagnozuotas koks nors depresinis susirgimas, rūko dažniau, rečiau ir mažiau sėkmingai meta rūkyti.
  • Paveldimumas – paveldimumo poveikis nėra patikimai moksliškai įrodytas.
5 mitai apie rūkymą


Pirmas mitas: Rūkymas ramina nervus ir gelbsti nuo stresų. Atsakymas: Iš tikrųjų tabako komponentai neatpalaiduoja, bet paprasčiausiai slopina svarbiausius centrinės nervų sistemos sritis. Tačiau pripratęs prie cigaretės žmogus nebegali be jos atsipalaiduoti. Susidaro užburtas ratas: streso atsiradimas ir jo įveikimas priklauso nuo rūkymo.
Antras mitas: Rūkantys žmonės ilgiau išlieka liekni. Atsakymas: Pirma, aplink pilna rūkančių storulių, antra, cigarete slopindami alkio jausmą skatinant atsirasti gastritą ir dvylikapirštės žarnos opą. Trečia, lieknėti nuo rūkymo - tai tas pat, kaip įsiskiepyti infekcinę ligą ir nuo jos tirpte sutirpti.
Trečias mitas: Cigaretė sušildo kai šalta. Atsakymas: Tabako dūmai tikrai suteikia šildomąjį efektą, nes jame esantys nuodai sutraukia kraujagysles, padažnina pulsą ir padidina kraujospūdį. Ar verta taip šildytis, kad vėliau įsitaisytumėt hipertenziją?
Ketvirtas mitas: Tiek daug žmonių pasaulyje rūko, ir nieko, gyvena. Atsakymas: Gyvena, bet kaip? Jaunų dar nevargina skausmai, kuriuos sukelia rūkymas, bet vyresni dažniau serga ir gydosi nei gyvena visavertį gyvenimą. Šiais laikais įrodyta, kad rūkymas ir plaučių vėžys tiesiogiai susiję. Tabako dūmai sunaikina gena r53, kuris neleidžia atsirasti vėžiui, todėl rūkaliams šios ligos grėsmė padidėja 30 %. Be to, rūkaliai dažniau serga skrandžio opa, širdies kraujagyslių ligomis. Rūkymas dažnai sukelia chronišką bronchitą.
Penktas mitas: Mesti rūkyti laipsniškai mažinant nikotino dozę neįmanoma. Atsakymas: Sunku, bet galima. Užuot surūkius 5, o ne 10 cigarečių per dieną, geriau išbandyti nikotino terapiją. Ji atliekama taip: nusprendus mesti rūkyti į organizmą suleidžiama tam tikra nikotino dozė - taip siekiama užkirsti kelią rūkymo atsisakymo sindromui.


Šiandien mačiau jaunuolį kuris net neturėjo 18 metų. Jam buvo gal 15-16. Pro jį praeit buvo bjauru. Kvapas nežmoniškai bjaurus. Su ta cigarete jis niekad neatrodys "Kietas" Galbūt jis skaitęs apie tai, kad su cigarete nepasidarysi "Kietu" , bet jam turbūt vienodai rodo. Ir ne dėl to aš jums tai sakau. Sakau dėl to, nes jo gyvenimas patrumpėjo 10 metų jau. Neįsivaizduoju kiek jis laiko rūko, bet turbūt jau daug? 

Taip pat atsakykit ir į mano užduotą klausimą: Ar verta rūkyt?
Mano atsakymas tai NE, o tavo?
Emilija <3

4 komentarai:

Unknown rašė...

Rūkyti iš tiesų neverta :) Pas mus mokykloje jau nuo klasės beveik visi vaikinai rūko. Šeštokė esu ir aš, bet mano bendraklasiai kai kurie jau rūko (merginos nerūko). Aišku, aš nežinau ar tai tiesa, bet dauguma tai teigia ;)) Ir šiaip, rūkymas ne pats geriausias vaistas numalšinti stresą! Cigaretė - maža, bet galinga mirčiai!

Teen Corner rašė...

Raminta, visiška tiesa. Rūkyti nereikia! Juk gyvenimas ir taip trumpas - jei rūkysi sutrumpinsi dar labiau! :)

Unknown rašė...

Būtų linksmiau, jeigu nebūtum pusės nukopijavus. Linkiu sėkmės rašant toliau.

Unknown rašė...

Ačiū už viską daktare Ellen! Kai susisiekiau su jumis, kad padėtumėte man nustoti skirtis su vyru, mano vyras nustojo pildyti skyrybų dokumentus ir dabar viskas yra daug geriau. Kaip sakei, visas skyrybų procesas buvo atšauktas, mano santuokoje problemų kėlusi bloga moteris paliko mano vyrą, o dabar kartu esame labai laimingi. Šia gyvenimo patirtimi dalinuosi su visais, kurie susiduria su panašiais iššūkiais santykiuose, santuokoje ar bet kokiais kitais klausimais. , galite susisiekti su daktare Ellen per WhatsApp +1(815)564-3618
Ji puikiai moka šiuos burtus:
* meilės burtai
* santuokos burtai
* pinigų magija
* gražus burtas
* sėkmės burtai
* Sekso patrauklumo burtai
* AIDS gydymo magija
* Kazino urvas
* Pašalinti prakeikti urvai
* Apsauginis burtas
* loterijos magija
* Laimės burtai
* Vaisingumo burtai
* Telekinezės žiedas 💍
paštas: ellenstpellcaster@gmail.com
Whatsapp +1(815)564-3618